Osnovno vzdrževanje armatur – pip

Objavil Admin dne

Vodovod je nujen v vsakem objektu.

Vodo potrebujemo za kuhanje, čiščenje ali delo.

Voda, ki k nam prihaja po vodovodu se ves čas testira, ker imamo po ustavi in zakonu vsi v Sloveniji pravico do pitne vode.

Kljub temu, da se v njej nahajajo tudi trši delci (pesek in podobne nečistoče), ki so običajna posledica potovanja vode po vodovodnem sistemu. Za zdravje ljudi, ti delci ne predstavljajo nobene ovire. Ne bi pa bilo prav prijetno, če bi v vaši najljubši juhi ali čaju, na dnu krožnika ali kozarca zagledali malo peska.

Kako se temu izognemo?

Vsaka armatura ima na koncu izliva „perlator“. Filtrirni del, ki z mrežico preprečuje tem delcem, da bi zašli v naše kozarce.

Ta del nas večina pozna, ker ga nekateri manj, nekateri pa bolj pogosto čistimo.

Pri temu pa je pomembno, da smo pozorni na naslednje:

  • samo plastično mrežico lahko namočimo v kis ali druga čistila, da bi s tem odstranili nabran vodni kamen. Prstan, ki je kromiran in tesnilka se lahko v kontaktu s čistilom ali kisom poškodujeta. Za prstan predlagam uporabo žične gobice, tesnilko pa podrgnemo s prsti
  • ko smo zadevo očistili in mrežico sprali je pomembno, da vse skupaj namestimo nazaj na izliv. Dovolj je, če perlator pritegnem z roko. Vsaka uporaba orodja, ga bo namreč poškodovala. Površinsko se bo poškodoval nanos kroma, lahko pa se prstan celo deformira.

Kategorije: opravilo

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja