Zamenjava kuhinjske armature – pipe

Objavil Admin dne

Kuhinja in oprema, ki se v njej nahaja, se ne menja prav pogosto. Za izbiro kuhinje in elementov si vzamemo čas, ker se zavedamo, da bo ta prostor dolgo časa en najpomembnejših v našem domu.

 Kot za vse ostale segmente to velja tudi za kuhinjsko korito in armaturo (pipo). Slednja sta zagotovo najpogosteje uporabljena elementa v domu, povezana z vodovodom. Vsak čaj ali kava, juha ali druga jed, vsak kozarec vode in pomivanje. Vsakič znova ju uporabimo. Posledično že zaradi oblike in kakovosti velikokrat izbiri namenimo velik pomen. Kljub temu, pa je potrebno včasih armaturo (pipo), korito ali morda samo sifon korita očistiti, morda popraviti, včasih pa tudi zamenjati. Zamenjava je smotrna, ko je vrednost popravila višja od vsaj 50% vrednosti novega elementa.

Tokrat se bomo posvetili zamenjavi pipe. Bolj natančno pipe, ki je priključena na centralni sistem ogrevane vode (visokotlačna pipa). Stranka je že dlje časa imela težavo s premikanjem izliva. Okrasna rozeta pod ročico ni več ležala na predvidenem mestu. Izliv je bil prenizek za točenje vode v višje posode. Odločila se je za zamenjavo. Kaj je pomembno pri temu, kakšno pipo izbrati. Najprej določimo, kako nam sama pipa lahko pomaga pri uporabi. Je običajna oblika dovolj? Potrebujemo višji izliv? Bi potrebovali pipo s tušem in izvlečno cevjo? Je mesto montaže pod oknom in moti pri odpiranju in zapiranju okna?

Za vsako potrebo lahko najdemo primerno rešitev. Naslednje vprašanje je design in velikokrat je s tem povezana tudi cena.

Cene kuhinjskih armatur se začnejo pri 35,00 eur. Zgornje meje pa praktično ni. Pipe so posledično bolj ali manj kvalitetno narejene. Imajo močnejše ali bolj enostavne načine pritrditve. Uporabljeni materiali segajo od plastike pa do kovine. Odločitev je torej na strani uporabnika.

Tokrat vam želimo predstaviti osnovne nujne korake, če se želite lotiti zamenjave kuhinjske pipe:

  1. Okoli pipe, ki jo želimo nadomestiti in tudi v omarici pod njo naredimo prostor, da bomo lahko dosegli vse potrebne točke
  2. Nova pipa večinoma pride v vsaj delo razstavljeni obliki in jo je potrebno vsaj delno sestaviti pred montažo. Večinoma to vključuje pritrditev dovodnih cevi za hladno in toplo vodo, včasih pa tudi delno namestitev pritrdilnih elementov.
  3. Ko je to narejeno je idealni trenutek, da izmerimo dolžino dovodnih cevi. Kuhinjska korita namreč niso vedno tam, kjer je bilo po projektu za gradnjo doma predvideno, da bodo. Včasih so vgrajena po načrtu, včasih pa so zamaknjena v levo ali desno. Obstaja torej možnost, da dolžina dovodnih cevi, ki so bile priložene ob nakupu ne bo zadoščala, da novo pipo priključimo na kotne ventile. Svetujemo vam, da pred zamenjavo opravite to izmero in po potrebi kupite podaljševalno cev, ki jo lahko vidite na sliki in jo pritrdite pred vgradnjo nove pipe. V tem trenutku je to opravilo namreč veliko lažje izvesti, kot pa kasneje, ko je nova armatura že na svojem mestu. (Slika Pritrjevanje podaljševalne cevi). POMEMBNO: Ob izmeri potrebne dolžine ne merite ravne razdalje od kotnega ventila do mesta pritrditve pipe. Tej dolžini dodajte vsaj 10 cm, ker vam bo ta dodatna razdalja omogočila lažjo pritrditev na kotni ventil, priključna cev ne bo napeta, ker s tem lahko v izredno kratkem času povzročimo razpoko, kjer bo voda uhajala. Poleg tega pa moramo upoštevati, da je potrebno včasih cevi voditi mimo ovir (sifona in podobno). Pritrjena dovodna cev mora skoraj prosto viseti, zagotoviti pa moramo tudi, da ni nikjer pretirano zavita. Izbira primerne dolžine je v temu primeru izredno pomembna.
  4. Pod koritom se običajno nahajajo „kotni ventili“ in sicer za hladno in toplo vodo. Da bi pipo varno odstranili je potrebno zapreti dovod hladne in tople vode. Tukaj je potrebno nujno poudariti, da se ta dva ventila ne „premikata“ prav pogosto, zato obstaja verjetnost, da bo zapiranje „trdo“. Pri nekaterih izvedbah kotnih ventilov proizvajalci za ročice ali gumbe uporabljajo plastične materiale, ki velikokrat počijo. Zato je zapiranje kotnih ventilov lahko oteženo ali celo nemogoče. Posledica tega je, da bo potrebna zamenjava kotnega ventila, ampak o temu v enem od naslednjih prispevkov.
  5. Sedaj smo prišli do točke, ko je na vrsti odstranjevanje stare armature. Vse je namreč pripravljeno, da bo v kuhinji priklop vode kar najmanj časa prekinjen. Pipa se demontira iz spodnje strani korita. Načini pritrditve so različni, tako da ni odveč, če se pred tem preveri, katera orodja so potrebna, da to delo opravimo pravilno in brez poškodb. (Slika Odstranjevanje stare pipe). Pred odstranitvijo dovodnih cevi iz kotnih ventilov priporočamo, da pod njih namestite brisačo, poleg tega pa pripravite kakšno plastično posodo. Iz dovodnih cevi in iz stare pipe namreč ob odstranitvi lahko spodaj priteče tudi do 2 dcl vode, ki je če vedno v pipi. Z brisačo in posodo bomo preprečili poškodbo na lesenih kuhinjskih delih v omarici pod koritom in onemogočili, da bi nam voda stekla za omarico ob steni.
  6. Ko smo staro pipo odstranili očistimo luknjo, kjer je bila pip pritrjena v korito. Na temu mestu se vedno z leti nabere nesnaga in sedaj je odličen trenutek, da to storimo. Prav tako preverimo, ali je luknja pravilno narejena in ne bo povzročala poškodb na novi armaturi oziroma onemogočila tesnilnemu elementu na novi armaturi, da prepreči odtekanje vode skozi to luknjo.
  7. Pripravimo pritrdilne elemente, ki so priloženi v embalaži ob novi armaturi in novo armaturo vgradimo na svoje mesto. Dovodne cevi priključimo na kotne ventile. . POMEMBNO: Ob pritrjevanju ne smemo dovoliti, da bi se zaradi zategovanja na navoj, dovodna cev obračala, ker bi jo s tem lahko poškodovali in bi dokaj kmalu lahko prišlo do uhajanja vode.
  8. Sedaj lahko pod koritom armaturo čvrsto pritrdimo. Večkrat preverimo, da se zaradi zategovanja položaj pipe nad koritom ni zasukal, in ga po potrebi popravimo. . V temu trenutku tudi ponovno odpremo kotne ventile
  9. Preden prvič spustimo vodo skozi pipo je potrebno odstraniti mrežico (perlator) na koncu izliva, ker se na temu mestu, ob prvi uporabi armature nabere največ peska, ki se nahaja v vodovodu (seveda če v okviru svojega doma nimate vgrajenega sistema za filtriranje trdih delcev)
  10. Mrežico ponovno pritrdimo na izliv in nova kuhinjska armatura je pripravljena na uporabo

 

V kolikor ste skozi navedene korake uspeli priti brez težav, ste vse opravili, kot je potrebno.

 

Če menite, da tega ne morete izvesti sami, ali pa ste ob postopku naleteli na težavo nam dovolite, da vam pomagamo. Zato smo tukaj.

Kategorije: opravilo

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja